Anders leren

Kinderen die ‘anders leren’ lopen vaak tegen problemen aan op school. Ze worden vaak omschreven als druk of juist afwezig, beweeglijk of lastig begeleidbaar. Maar ook als creatief, gevoelig, praktisch en fantasievol. Ondanks de vele inspanningen van kind, school en ouders lukt het leren bij deze kinderen niet goed. Deze kinderen krijgen vaak een diagnose als dyslexie, dyscalculie of AD(H)D. 











Wat is anders leren?

Onze hersenen zijn verdeeld in twee helften: een linkerhersenhelft en een rechterhersenhelft.

Onder andere ritme, volgorde, letters,  woorden, cijfers, beredenering en logica vindt plaats in de linkerhersenhelft. Terwijl bijvoorbeeld emotie, ruimtelijk inzicht, muziek, verbeelding en gevoel plaatsvindt in de rechterhersenhelft.


Je gebruikt beide hersenhelften. Vaak is één van de twee hersenhelften dominant: jouw leerstijl!


Op school wordt veelal geleerd door het toepassen van regels en herhaling.  Door het toepassen van spelling en rekenregels leren leerlingen hoe je een woord schrijft of hoe een som gemaakt wordt. Door herhaling slijt het geleerde in.


Voor linksgeoriënteerde leerlingen werkt deze aanpak prima.

Een leerling met een rechtsgeoriënteerde leerstijl zal de regels niet voldoende (kunnen) toepassen. Deze leerling wil namelijk meteen naar de oplossing van de som of naar het woordbeeld.












Hierdoor komt het dat deze leerling afdwaalt tijdens het lezen, het maken van sommen of het schrijven.


Het continu moeten toepassen van regels schept verwarring. Want: ''welke regel moet ik wanneer toepassen en waarom?' Herhaling is niet de oplossing voor het probleem, want het probleem doet zich telkens opnieuw voor. Omdat het onderwijs veelal een linksgeoriënteerde aanpak hanteert, lopen de leerlingen die ‘anders leren’ vast.


De linksgeoriënteerde leerstijl

 De rechtsgeorienteerde leerstijl *

 


* Bron: 'Krachtig anders leren' Wim Bouman

Onderwijs in de steigers - praktijk voor leerondersteuning │Waalsteen 24  3961 XB Wijk bij Duurstede │ coaching@onderwijsindesteigers.nl   │06 22038350 │ KVK 53319540 │